top of page

Συμβουλές

και αντιμετώπιση προβλημάτων

  • Το Hungry Bin έχει δυσοσμία, το περιεχόμενο υφίσταται ζύμωση και δεν βλέπω γαιοσκώληκες!

  • Τι κάνω αν βρίσκονται μέσα μύγες, μυρμήγκια και άλλα έντομα;

  • Τι κάνω αν τα σκουλήκια ξεφεύγουν;

  • Τι κάνω αν πάω διακοπές;

  • Τι κάνω τον χειμώνα;

  • Η βάση απομακρύνθηκε πολύ νωρίς και το περιεχόμενο χύθηκε έξω

  • Το Hungry Bin έπεσε και το περιεχόμενο χύθηκε

Το Hungry Bin έχει δυσοσμία, το περιεχόμενο υφίσταται ζύμωση και δεν βλέπω γαιοσκώληκες!

 

Η τροφή για τους γαιοσκώληκες θα πρέπει να έχει τη σωστή ισορροπία του άνθρακα και του αζώτου για να είναι το Hungry Bin πιο αποτελεσματικό. Η ιδανική αναλογία άνθρακα - αζώτου είναι 12: 1. Για να πετύχετε αυτή την αναλογία, μερικές φορές είναι απαραίτητο να προσθέσετε υλικό πλούσιο σε άνθρακα.

Ινώδες υλικό είναι πλούσιο σε άνθρακα, με αποτέλεσμα να εξισορροπήσει την υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο στα απορρίμματα τροφίμων. Αν το Hungry Bin έχει δυσοσμία ή τα απορρίμματα αρχίσουν να σαπίζουν πριν οι γαιοσκώληκες τα καταναλώσουν, προσθέστε κάθε φορά που τους ταΐζετε και ένα λεπτό στρώμα με ινώδες υλικό για να διατηρηθεί η ισορροπία στο Hungry Bin. Μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια του Hungry Bin με ένα λεπτό στρώμα χώμα λουλουδιών ή κομποστοποιημένο χώμα.

Αν τρέφονται οι γαιοσκώληκες μόνο με απορρίμματα τροφίμων, τους λείπουν φυτικές ίνες όπως για παράδειγμα κοτσάνια λαχανικών. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ανάγκη να προσθέσετε πολύ ινώδες υλικό.

Ινώδες υλικό είναι π.χ. χαρτί, χαρτόνι, νεκρά φύλλα (καφέ), φυτικά κοτσάνια ή παλαιό κομμένο χορτάρι (ήδη με καφετί χρώμα). Οι ίνες δεν  αποσυντίθενται τόσο γρήγορα όσο άλλα απορρίμματα τροφίμων.

Το Hungry Bin μπορεί να αναπτύξει δυσάρεστη οσμή όταν περιέχει πάρα πολλά όξινα φρούτα. Ψεκάστε το Hungry Bin με μια μικρή ποσότητα ασβεστούχο χώμα από τον κήπο για να εξισορροπήσει την οξύτητα. Εάν αναμιγνύετε χαρτόνι ή κομμάτια χαρτιού κατευθείαν με τα φρέσκα οργανικά απορρίμματα, βοηθά στο να εξουδετερώθουν τα οξέα φρούτων.

 

Είναι σημαντικό να απομακρύνετε από το Hungry Bin τα απορρίμματα που έχουν υποστεί ζύμωση, επειδή οι γαιοσκώληκες δεν μπορούν να επιζήσουν κάτω από αναερόβιες συνθήκες (χωρίς οξυγόνο). Αφαιρέστε όλο το υλικό που έχει υποστεί ζύμωση. Στη συνέχεια αναμειγνύετε ένα στρώμα χαρτόνι ή κομματάκια χαρτιού μέσα στα απορρίμματα όπου γινόταν η ζύμωση για να ενισχυθεί ο εξαερισμός και για να εξισορροπήσει το άζωτο. Εάν έχουν απομείνει μόνο λίγοι γαιοσκώληκες, ρυθμίστε την ποσότητα της τροφής. Ίσως είναι σκόπιμο να αγοράσετε ή να ψάξετε νέους γαιοσκώληκες.

Το Hungry Bin έχει δυσοσμία
Αν βρίσκονται μέσα έντομα
Το Hungry Bin
έχει δυσοσμία!
Τι κάνω αν βρίσκονται
μέσα έντομα;

Τι κάνω αν βρίσκονται μέσα μύγες, μυρμήγκια και άλλα έντομα;

 

Ο σχεδιασμός του Hungry Bin αποτρέπει να εισχωρήσουν τα έντομα μέσα στον κάδο. Ωστόσο, το Hungry Bin είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα και μερικά μικρά σημαντικά έντομα συμβάλουν μάλιστα στην πιο γρήγορη  επεξεργασία των απορριμάτων. Ορισμένα έντομα, όπως οι μύγες φρούτων τρώνε ο, τι δεν αρέσει στους γαιοσκώληκες και φτάνουν μαζί με τα βιολογικά απορρίμματα στο Hungry Bin.

Άλλα έντομα προσελκύονται με φυσικό τρόπο από την τροφή στο Hungry Bin. Μερικά έντομα, όπως οι λευκές μύγες προσελκύονται από την υπερβολική περιεκτικότητα οξύτητας. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να εξισορροπήσετε την οξύτητα με κομμάτια χαρτιού, ασβεστούχα σκόνη και σκόνη λίθου. Εάν καλύψετε το πάνω στρώμα με ένα σάκο από γιούτα μπορείτε επίσης να κρατήσετε τα ανεπιθύμητα έντομα μακρυά.

Οι γαιοσκώληκες ξεφεύγουν

Τι κάνω αν τα σκουλήκια ξεφεύγουν;

 

Μερικές φορές όταν βρέχει μαζεύονται οι γαιοσκώληκες στις πλευρές και στο κάτω μέρος του καπακιού του Hungry Bin. Αυτή είναι η φυσική τους συμπεριφορά, για να φτάσουν σε φρέσκα τρόφιμα. Θα ξαναμπούν στο  Hungry Bin όταν σταματήσει η βροχή.

Εάν οι συνθήκες στην Hungry Bin δεν είναι ιδανικές για τους γαιοσκώληκες, θα προσπαθήσουν φύγουν από εκεί. Αυτό συμβαίνει συχνά αν το Hungry Bin έχει υπερβολική τροφή, αν το φαγητό είναι πολύ όξινο ή υγρό. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουν από το Hungry Bin όταν το καπάκι είναι κλειστό. Κάποιες φορές μπορεί ένας γαιοσκώληκας να πέσει μέσα στο δίσκο, ειδικά όταν το χούμο γαιοσκωλήκων απομακρύνθηκε πρόσφατα.

Τι κάνω αν τα σκουλήκια ξεφεύγουν;
Τι κάνω αν
πάω διακοπές;

Τι γίνεται με το Hungry Bin όταν πάω διακοπές;

Απολαύστε τις διακοπές σας!

Οι γαιοσκώληκες στο  Hungry Bin μπορούν να επιβιώσουν δύο έως τέσσερις εβδομάδες χωρίς φρέσκα βιολογικά απορρίμματα. Αν προσθέσετε κομμάτια χαρτιού, χαρτόνι, παλιά φύλλα ή ξηρό κομμένο χορτάρι στα απορρίμματα θα αντέξουν οι γαιοσκώληκες περισσότερο. Βρέξτε το υλικό, αφού το έχετε προσθέσει στο Hungry Bin. Εάν είστε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διακοπές, οι γαιοσκώληκες θα πρέπει να ταΐζονται ανά διαστήματα.

Πάω διακοπές
Τον χειμώνα
Τι γίνεται με το Hungry Bin
το χειμώνα;

Το χειμώνα υπάρχουν δύο επιλογές:

 

  • Το Hungry Bin μπορεί να μείνει έξω. Οι γαιοσκώληκες θα παγώσουν, την άνοιξη θα βγουν τα πρώτα κουκούλια γαιοσκωλήκων και ο πληθυσμός τους θα αναπτυχθεί σιγά-σιγά και πάλι.

  • Τοποθετείστε το Hungry Bin σε προστατευμένο μέρος από την παγωνιά όπως σε γκαράζ, σε υπόγειο, μπαλκόνι ή σε διαμέρισμα. Έτσι οι γαιοσκώληκες δεν θα παγώσουν και εσείς μπορείτε να συνεχίσετε την κομποστοποίηση με το Hungry Bin

Όσο πιο κοντά στους 15° έως 25° βρίσκεται η θερμοκρασία, τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί το Hungry Bin.

Η βάση απομακρύνθηκε πολύ νωρίς και το περιεχόμενο χύθηκε έξω

 

Μαζέψτε το χούμο γαιοσκωλήκων πριν το Hungry Bin γεμίσει τελείως.

Το χωνοειδές σχήμα του Hungry Bin συμπιέζει το χούμο γαιοσκωλήκων στο κάτω μέρος του Hungry Bin. Αν αφαιρεθεί η βάση, πρέπει να πέσει έξω μόνο το χούμο γαιοσκωλήκων από το κάτω μέρος του Hungry Bin, ενώ το υπόλοιπο περιεχόμενο του Hungry Bin μένει μέσα. Αν αφαιρέσετε το χούμο γαιοσκωλήκων πολύ νωρίς, ένα μέρος ή ολόκληρο το περιεχόμενο του Hungry Bin μπορεί να πέσει έξω.

Εάν έχει πέσει ολόκληρο το περιεχόμενο έξω, βάλτε το και πάλι με την ίδια σειρά στο Hungry Bin. Το παλαιότερο υλικό θα πρέπει να είναι στο κάτω μέρος του Hungry Bin, ενώ τα πιο πρόσφατα απορρίμματα και οι ζωντανοί γαιοσκώληκες θα πρέπει να είναι επάνω. Εάν έπεσε έξω μόνο ένα μέρος από το περιεχόμενο, βάλτε το πάλι από πάνω μέσα στο Hungry Bin. Έτοιμος χούμος γαιοσκωλήκων στην επιφάνεια του Hungry Bin δεν έχει καμία επιρροή στους γαιοσκώληκες. Ενδεχομένως, όμως, απαιτούνται μερικές ημέρες μέχρι οι γαιοσκώληκες να φτάσουν και πάλι στο πάνω μέρος και το Hungry Bin μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά όπως και πριν από την εκκένωση.

Η βάση απομακρύνθηκε πολύ νωρίς
Το Hungry Bin έπεσε
Η βάση απομακρύνθηκε πολύ νωρίς
Το Hungry
Bin έπεσε

Το Hungry Bin έπεσε και το περιεχόμενο χύθηκε!

 

Σηκώστε πάλι το Hungry Bin. Βάλτε το υλικό όπως ήταν, όσο το δυνατόν με την ίδια σειρά στο Hungry Bin. Ο έτοιμος χούμος γαιοσκωλήκων θα πρέπει να είναι στο κάτω μέρος του Hungry Bin, ενώ τα πιο πρόσφατα απορρίμματα και οι ζωντανοί γαιοσκώληκες επάνω. Ενδεχομένως, όμως, απαιτούνται μερικές ημέρες μέχρι να φτάσουν οι γαιοσκώληκες και πάλι στο πάνω μέρος και το Hungry Bin μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά όπως και πριν από την εκκένωση.

Download

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες εγχειρίδιο του Hungry Bin σε μορφή pdf (Αγγλικά).

bottom of page