top of page

Έναρξη Λειτουργίας του Hungry Bin

Τι αρέσει στους γαιοσκώληκες

και τι όχι

Τι αρέσει στους γαιοσκώληκες

Οι γαιοσκώληκες κομποστοποίησης προτιμούν ισορροπημένη διατροφή. Καταναλώνουν πρώτα την τροφή που προτιμούν, αλλά τους αρέσει και λίγη ποικιλία. Όσο πιο μικρά είναι τα απορρίμματα τόσο πιο εύκολη είναι η πέψη για τους γαιοσκώληκες και η επεξεργασία της τροφής. Καταναλώνουν τα περισσότερα φυτικά οικιακά απορρίμματα, όπως υπολείμματα φρούτων ή λαχανικών. Επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά δεν τα προτιμούν.

Μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων όπως ψωμί, μακαρόνια και άλλα ζυμαρικά προσβάλλονται συχνά πιο γρήγορα  από μούχλα και βακτηρίδια, απ’ ότι μπορούν να καταναλωθούν από τους γαιοσκώληκες και θα πρέπει να είναι επαρκώς αναμεμειγμένα με άλλα οργανικά απορρίμματα. Οι γαιοσκώληκες δεν συμπαθούν μεγάλες ποσότητες κρέατος, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εσπεριδοειδή και τα κρεμμύδια.

Επίσης δεν τρώνε ξυλώδη απόβλητα κήπων και περιττώματα.

Βάλτε σε μικρές ποσότητες τα απόβλητα κήπου σε ένα Hungry Bin. Για παράδειγμα, μπορεί φρεσκοκομμένο χορτάρι να θερμαίνει το Hungry Bin και να προκαλέσει προβλήματα. Περιττώματα των σαρκοφάγων ζώων θα πρέπει να δίνονται μόνο σε μικρές ποσότητες στους γαιοσκώληκες και να μην προέρχονται από ζώα που υπέστησαν αγωγή με φάρμακο κατά  σκουληκιών.

 

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χούμο γαιοσκωλήκων και το υγρό λίπασμα για βρώσιμα φυτά , μην ταΐζετε τους γαιοσκώληκες με περιττώματα σκύλου ή γάτας (πιθανή μετάδοση εντερικών παράσιτων).

Τι αρέσει στους γαιοσκώληκες

 • Τα περισσότερα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών.

 • Πολτός από τον αποχυμωτή

 • Μαγειρεμένο φαγητό

 • Φακελάκια τσαγιού και κατακάθι του καφέ

 • Αλεσμένα τσόφλια αβγού

 • Σκισμένα χαρτοκιβώτια αυγών

 • Κομματάκια υγρής εφημερίδας ή χαρτονιού

 • Τρίχες και σκόνη από την ηλεκτρική σκούπα

 • Βρώμικο χαρτί, χαρτοπετσέτες

 • Σε μικρές ποσότητες χορτάρι, μικρά κλαριά, φύλλα, πριονίδι και τέφρα ξύλου

Τι δεν αρέσει στους γαιοσκώληκες

 • Εσπεριδοειδή και φλούδες φρούτων από όξινα φρούτα

 • Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, πιπέρι

 • Κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά

 • Ψωμί, ζυμαρικά και άλλα ιδιαίτερα επεξεργασμένα προϊόντα σιταριού

 • Λίπη και έλαια

 • Γυαλιστερό χαρτί.

Πόσο μπορείτε να τους ταΐσετε;

Πόσο να τους ταΐσετε

Οι γαιοσκώληκες καταναλώνουν καθημερινά ποσότητα τροφής ίσης με το μισό του βάρους του. Η ποσότητα των οργανικών απορριμάτων  που μπορείτε να βάλετε σε μια μέρα στο Hungry Bin εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού των γαιοσκωλήκων. Το Hungry Bin μπορεί να κατοικείται από περίπου 3 κιλά σκουλήκια. Διαρκεί περίπου έξι έως οκτώ μήνες για να φτάσει αυτή την ποσότητα, αφού έχετε αρχίσει με 0,5 – 1 κιλό γαιοσκωλήκων.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι γαιοσκώληκες δεν πρέπει να ταΐζονται κάθε μέρα, αλλά τα τρία τέταρτα του  Hungry Bin πρέπει να είναι γεμάτα.

Αν γεμίζετε πολύ το Hungry Bin και αυτό το στρώμα είναι πολύ παχύ, μερικά απορρίμματα αρχίζουν να υφίστανται ζύμωση πριν οι γαιοσκώληκες τα φάνε. Στους γαιοσκώληκες κομποστοποίησης δεν αρέσει η τροφή τους υπέστη ζύμωση, είναι πολτοποιημένη ή γλοιώδης και μυρίζει άσχημα. Σε περίπτωση που στην τροφή έχει αρχίσει ζύμωση, ή είναι πολτοποιημένη ή γλοιώδης, βοηθάει αν ρίξετε στο πάνω στρώμα μια μικρή ποσότητα κομμάτια χαρτονιού. Η στρώση της τροφής που δεν έχει καταναλωθεί δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη / υψηλότερη από 5 εκατοστά. Αν είναι χαμηλότερη από 5 εκατοστά διακόψετε το τάισμα μέχρι να καταναλώσουν την υπάρχουσα τροφή. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε αφού σκάψετε μέσα από το ανώτερο στρώμα για να δείτε πόσο βαθιά είναι τα ακόμα ανέγγιχτα απορρίμματα. Σε ένα υγιές Hungry Bin θα πρέπει ήδη 5-10 cm κάτω από την επιφάνεια να είναι ορατό τόσο ένα μείγμα των ενηλίκων και των νέων γαιοσκωλήκων, κουκούλια γαιοσκωλήκων όσο και το πρώτο χούμο γαιοσκωλήκων. Το μείγμα των μεγάλων και μικρών γαιοσκωλήκων και τα κουκούλια είναι ένα σημάδι ότι οι συνθήκες για τους γαιοσκώληκες είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή τους. Περίπου 20 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια θα πρέπει τα απορρίμματα να έχουν μετατραπεί πλήρως σε χούμο γαιοσκωλήκων.  Ο έτοιμος χούμος γαιοσκωλήκων, μοιάζει με υψηλής ποιότητας κομπόστ και μυρίζει σαν δασικό έδαφος.

Προσθέστε από καιρό σε καιρό ινώδες υλικό όπως χαρτόνι, χαρτί, νεκρά φύλλα, παλιό κομμένο χορτάρι (καφέ) ή  ασβεστούχο έδαφος από τον  κήπο, για να  εξισορροπήσει την οξύτητα (PH) στο Hungry Bin. Αν έχετε ασβεστούχο έδαφος στον κήπο μπορείτε να ρίξετε κάθε εβδομάδα  μια χούφτα στην επιφάνεια.

Ταΐστε σε μικρές ποσότητες καθημερινά και βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματα απορριμμάτων δεν συσσωρεύονται. Απλώστε τα απορρίμματα επάνω στο άνω στρώμα του Hungry Bin. Όσο πιο ψιλοκομμένα και μαλακά είναι τα απορρίμματα, τόσο πιο εύκολα είναι για τους γαιοσκώληκες να τα καταναλώσουν, αλλά τα απορρίμματα δεν πρέπει να είναι τελείως πολτοποιημένα, για να μπορούν οι γαιοσκώληκες να αναπνέουν (αναπνέουν μέσω του δέρματός τους).

 

Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα που ταΐζετε τους γαιοσκώληκες καθώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται.

Οι γαιοσκώληκες ρυθμίζουν την αναπαραγωγή τους ανάλογα με την ποσότητα των τροφίμων. Μπορείτε να βάζετε καθημερινά το πολύ ένα στρώμα των 2,5 εκατοστών οργανικών απορριμάτων στο Hungry Bin. Προσέξετε να μην υπερταΐσετε τους γαιοσκώληκες!

Αυτό είναι σπάνια απαραίτητο. Βιολογικά απορρίμματα έχουν κατά κανόνα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που κρατάει το Hungry Bin υγρό. Το σύστημα του Hungry Bin επιτρέπει το περιττό υγρό να βγαίνει ως φυτικό λίπασμα  (compost tea) από το Hungry Bin, ενώ ταυτόχρονα παραμένει αρκετή υγρασία στο Hungry Bin για να διατηρήσει τις ιδανικές συνθήκες: υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Σε περίπτωση όμως που το Hungry Bin στεγνώσει, μπορείτε να ρίξετε λίγο νερό στο εσωτερικό του Hungry Bin.

Αν έχετε προσθέσει ξηρό υλικό, όπως κομμάτια από χαρτί ή χαρτόνι, οι γαιοσκώληκες μπορεί να χρειαστούν λίγο νερό. Καλύτερα να υγράνετε το χαρτόνι και τα χαρτιά. Παρακαλούμε να προσέξετε ώστε να μην πνιγούν οι γαιοσκώληκες. Η επιφάνεια δεν πρέπει να είναι πιο υγρή από ένα στραγγισμένο σφουγγάρι.

Αν δεν παίρνετε το υγρό λίπασμα (compost tea) τακτικά, είναι πιθανό αυτό να εξατμιστεί πριν να έχετε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσετε.

Να προσθέσω νερό;
Προσθέσω νερό

Το Hungry Bin παράγει περίπου μισό λίτρο υγρού ανά ημέρα σε πλήρη πληθυσμό γαιοσκωλήκων και τακτικό τάισμα.

Είναι σημαντικό να μπορεί να ρέει το υγρό σε οποιαδήποτε στιγμή στο δίσκο αποστράγγισης.

Όταν το υγρό λίπασμα δεν μαζεύεται στο δίσκο αποστράγγισης, το περιεχόμενο του Hungry Bin μπορεί να είναι πολύ ξηρό (βλέπε παραπάνω, Θα πρέπει να προσθέσω νερό;). Επίσης μπορεί να έχει βουλώσει το φίλτρο με χαρτί ή πλαστικό, αν προστέθηκε στο Hungry Bin. Αφαιρέστε το κάτω μέρος του Hungry Bin και ελέγξτε το φίλτρο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το Hungry Bin δεν εκτίθεται για μεγάλες χρονικές περιόδους έντονης ηλιακής ακτινοβολίας. Τότε να μετακινηθεί το Hungry Bin σε ένα πιο σκιώδες μέρος.

Το υγρό λίπασμα θα πρέπει να αραιωθεί με νερό (1 μέρος προς 10 μέρη νερού) πριν να ψεκαστεί πάνω στο χώμα των φυτών.

πόσο υγρό θα
πρέπει να παράγει
το Hungry Bin;
Παραγωγή υγρού λιπάσματος
Πότε και πως μαζεύω το χούμο γαιοσκωλήκων;
Συλλογή χούμο

Για να είναι ο έτοιμος χούμος γαιοσκωλήκων στεγνός και συμπαγής, θα πρέπει ο χούμος να μαζεύεται όταν το  Hungry Bin είναι γεμάτο μέχρι το χείλος.

Εάν αφαιρέσετε την βάση, το κωνικό σχήμα του Hungry Bin εξασφαλίζει να πέφτει μόνο το κάτω στρώμα έξω, δηλαδή ο χούμος. Αν ο χούμος γαιοσκωλήκων είναι συμπαγής και είχε αρκετό χρόνο να σφίξει, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος σε μεγάλο βαθμό από τους γαιοσκώληκες και να είναι σφιχτός, ώστε να είναι εύκολο να τον αφαιρέσετε. Αν αφαιρέσετε το χούμο γαιοσκωλήκων πριν το Hungry Bin είναι πλήρες, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του Hungry Bin. Εάν αφαιρεθεί το χώμα πριν ο χούμος γαιοσκωλήκων είναι συμπαγής, όλα τα περιεχόμενα του Hungry Bin μπορούν να πέσουν έξω, μαζί με τους γαιοσκώληκες. Μπορεί να χρειαστούν έως και 8 εβδομάδες μέχρι το πρώτο χούμο γαιοσκωλήκων να είναι έτοιμο και να μπορέσετε να το μαζέψετε.

1. Αφαιρέστε το δίσκο αποστράγγισης για το υγρό λίπασμα και ρίξτε το υγρό σε ένα κατάλληλο δοχείο. 2. Ανοίξτε τις ασφάλειες που συγκρατούν την βάση στο Hungry Bin. 3. Αφαιρέστε την βάση του κάτω μέρους του Hungry Bin.Η βάση θα πρέπει να είναι καλυμμένη με έτοιμο χούμο γαιοσκωλήκων.

4. Γυρίστε την βάση και τινάξτε την καλά για να φύγουν οι γαιοσκώληκες που βρίσκονται ακόμη στο χούμο. 5. Εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε το φίλτρο με λάστιχο ή λίγο νερό. 6. Στερεώστε την βάση με τους συνδετήρες ξανά στο Hungry Bin.

Στο χούμο μπορεί να υπάρχουν ακόμα γαιοσκώληκες. Αυτοί οι γαιοσκώληκες μπορούν εύκολα να διαχωριστούν από το χούμο απλώνοντας το χούμο επάνω στο ανεστραμμένο καπάκι του Hungry Bin που έχει αφαιρεθεί από το δοχείο. Οι υπόλοιποι γαιοσκώληκες εισχωρούν στα χαμηλότερα στρώματα που είναι προστατευμένα από το φως. Η άνω στρώση μπορεί να αφαιρεθεί από το καπάκι και να χρησιμοποιηθεί για τα φυτά. Το υπόλοιπο του στρώματος με τους γαιοσκώληκες μπορείτε να το ξαναρίξετε στο Hungry Bin.

Ο χούμος γαιοσκωλήκων και το υγρό λίπασμα (compost tea) μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και το κομποστοποιημένο χώμα .

Μπορείτε, για παράδειγμα, να στοιβάξετε το χούμο γύρω από τα φυτά ή να ψεκάσετε το χώμα με το αραιό υγρό λίπασμα. Καθαρός χούμος γαιοσκωλήκων μπορεί να κάψει τις ρίζες των μικρών φυτών αν δεν αραιώνεται. Για μικρότερα φυτά, καλό είναι να αναμίξετε το χούμο γαιοσκωλήκων πρώτα με κανονικό χώμα. Ο χούμος γαιοσκωλήκων  είναι ουδέτερος σε  ρΗ και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεπιφύλακτα για τα περισσότερα φυτά. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα χούμο γαιοσκωλήκων ή υγρό λίπασμα μπορεί να ενισχύσει την απόδοση και την υγεία των φυτών.

Το υγιές Hungry Bin

Χαρακτηριστικά ενός υγιούς 

Hungry Bin

 • Το Hungry Bin δεν έχει σχεδόν καμία οσμή.

 • Ακριβώς κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν πολλοί γαιοσκώληκες – μαζί και οι νέοι γαιοσκώληκες.

 • Τριάντα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια δεν βρίσκονται πια απορρίμματα, παρά μόνο χούμος υψηλής ποιότητας.

 • Το υγρό λίπασμα από το Hungry Bin πρέπει να έχει ένα καφετί θολό χρώμα και να μυρίζει λίγο ή καθόλου.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες εγχειρίδιο του Hungry Bin σε μορφή pdf (Αγγλικά).

bottom of page